• Home
  • Nieuws
  • Mensen het belangrijkst in zaak Hilckmann

Mensen het belangrijkst in zaak Hilckmann

Geplaatst op    door      Leestijd: 2.5 minuut
Mensen het belangrijkst in zaak Hilckmann

De discussie in de openbaarheid in de kwestie Hilckmann gaat op het moment alleen nog maar over geld en niet meer over de mensen. Terwijl in deze hele discussie veel meer gekeken moet worden naar hoe de voorgaande besluitvorming en keuzes zijn geweest in relatie tot de werkgelegenheid van de medewerkers van Hilckmann en onderhuurder SN Retail.

Deal sluiten moest
Gemeente Nijmegen wil op de locatie Hilckmann huizen bouwen en van de stank in de woonwijk af. Van de rechter moest Nijmegen Hilckmann uitkopen. Daarvoor moest Gemeente Nijmegen een deal sluiten en kon daar niet langer meer mee wachten, want dan zou Hilckmann in de problemen komen en was er een grote kans dat de medewerkers sowieso geen werk meer hadden gehad.

Aankoop om banen te behouden door verhuizing
Gemeente Nijmegen zag dat en koppelde die koop aan de werkgelegenheid. Want juist door de aankoop van de opstal en baanbehoud door verhuizing te koppelen, maakte het personeel van Hilckmann én onderhuurder SN retail de meeste kans om hun baan te behouden. Daarom is de koppeling gemaakt. Om deze medewerkers de meeste kans op werkbehoud te geven.

Van het overeengekomen totaalbedrag €27,6 miljoen betaalde Gemeente Nijmegen het eerste deel, €21 miljoen euro, omdat financiers anders niet hadden meegedaan. Had Gemeente Nijmegen dit niet gedaan, dan hadden de banken zich teruggetrokken en was hiermee op voorhand het personeel zelfs de kans op baanbehoud door een verhuizing ontnomen. Dan was het doel werkgelegenheid te behouden bij voorbaat niet gehaald. Zonder die eerste betaling, geen beloofde verhuizing en dus gegarandeerd geen werk voor de medewerkers.

Gemeente Nijmegen wilde werkgelegenheid behouden
Gemeente Nijmegen, college en wij hebben feitelijk dus vele malen geprobeerd om werkgelegenheid te behouden. Want de gemeente Nijmegen is op tijd gaan onderhandelen over de voorwaarden, heeft op tijd de juiste eerste termijn betaald om de verhuizing überhaupt te kunnen laten plaatsvinden en heeft er daarmee veel aan gedaan om de werknemers werk te garanderen. Alleen is dat doel werkbehoud, zelfs met die combinatie van 'the best of both worlds', kopen en behoud van werkgelegenheid niet behaald want de medewerkers hebben geen werk meer… maar niet door het handelen van de gemeente.

Motie: lessen geleerd
Wij vinden de reconstructie over de gang van zaken en daar waar mogelijk er lering uittrekken belangrijk, daarom dienden wij met de coalitie de motie mee in waarin we eisen dat er voortaan altijd schriftelijke bewijsstukken met betrekking tot ontbindende c.q. opschortende voorwaarden komen. Niet om iemand ergens de schuld van te geven. Integendeel ik denk dat Nijmegen op werkgelegenheid zich aantoonbaar sterk heeft gemaakt. Op dit scenario had niemand gerekend. We moeten afwachten wat de rechter zegt over de bedragen maar het grootste verlies is hier niet geld, want nogmaals uitkoop was toch nodig, het grootste verlies is hier ondanks al onze inspanningen voor het personeel van Hilckmann en SN Retail. En dat vinden wij als Stadspartij DNF het meest treurig.

Dit betoog werd uitgesproken door fractievoorzitter Wendy Grutters op de politieke avond van 18 januari 2017.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.