Hilckmann: mensen eerste zorg

Geplaatst op      Leestijd: 4.5 minuut
Hilckmann: mensen eerste zorg

Heel Nijmegen is geschrokken van de nieuwsberichten over Hilckmann. Er is veel woede en onbegrip over het sluiten van de deuren van het slachthuis terwijl er net een betaling van 21 miljoen is gedaan onder voorwaarde dat het bedrijf gaat verhuizen en de werkgelegenheid in de regio behouden blijft. Stadspartij DNF deelt die woede, maar merkt ook dat er veel onjuistheden in de rondte gaan. Daarom bied ik als fractievoorzitter van Stadspartij DNF enkele antwoorden op veel voorkomende vragen.

Is die 21 miljoen euro zomaar over de balk gesmeten?
Nee. Het bedrag van 21 miljoen euro dat aan Hilckmann is uitgekeerd is geen verspild geld. Simpelweg vanwege het feit dat Nijmegen de firma Hilckmann moest uitkopen om op de huidige plek weg te gaan. Nijmegen wil daar huizen bouwen en van de rechter moest de gemeente Nijmegen daarvoor geld betalen. En dat is terecht vinden wij. Als Stadspartij DNF zijn we van mening dat een ondernemer niet zomaar, omdat de gemeente de grond terug wil hebben, weggestuurd mag worden. Zo gaan we niet met onze ondernemers om. In die 21 miljoen die nu al is betaald was het merendeel van dit bedrag bestemd voor het opkopen van de opstal: het bedrijfspand en de inhoud. Dit bedrag moesten we dus hoe dan ook betalen om te zorgen dat we dit gebied opnieuw kunnen ontwikkelen tot een mooie woonwijk langs de Waal.

Maar heeft de gemeente dan helemaal geen voorwaarden gesteld aan die betaling?
In de koopovereenkomst en de bijbehorende mantelovereenkomst (een soort van extra bijlage met daarin aanvullende afspraken) waren veel voorwaarden opgenomen. Daarin zijn niet alleen afspraken gemaakt over het behouden van de werkgelegenheid maar ook is afgesproken dat het bedrag aangewend moet worden voor de verhuizing van Hilckmann. Daaraan heeft Hilckmann niet voldaan. Die regel zegt feitelijk ook tegen Hilckmann: "Denk eraan dat het bedrag niet voor andere doeleinden wordt gebruikt en zeker niet voor bijvoorbeeld bonussen of andere extra's voor bestuurders of eigenaren van het bedrijf." Omdat Hilckmann geen inzage in haar financiën geeft kan de gemeente Nijmegen niet checken of dit werkelijk niet is gebeurd. De gemeente probeert Hilckmann te dwingen die inzage alsnog te geven.

Welk bedrag kan de gemeente nou nog terug halen bij Hilckmann?
Wij vinden dat de gemeente het totale bedrag van 21 miljoen moet terugvorderen via de rechter. Het college gaat ervan uit dat we dat niet krijgen en dat een rechter zal zeggen dat Nijmegen hooguit recht heeft op 6 miljoen retour. Als diverse juristen dat aangeven dan is dat helaas niet ondenkbaar. Maar wij vinden het een principe kwestie. Stadspartij DNF vindt dat de rechter maar moet bepalen welk bedrag retour moet komen en dat de rechter tegelijkertijd moet uitzoeken waar het geld is gebleven en of het aan ongeoorloofde dingen is besteed.

Hebben het College en de gemeenteraad zitten slapen toen ze deze afspraken met Hilckmann maakten?
In de zomer van 2015 is de hele gemeenteraad akkoord gegaan met een totaalbedrag van 27,6 miljoen euro. De rechter had toen immers beslist dat de gemeente Nijmegen geld moest betalen om Hilckmann uit te kopen. Ook wilde de hele gemeenteraad zorgen dat de Hilckmann medewerkers, die afgelopen woensdag op het stadhuis waren, hun baan konden behouden.

Wat kan Stadspartij DNF nog doen?
Het is niet de gemeente Nijmegen die hier de grote verliezer is, het zijn zij, die medewerkers die hier een zekere toekomst zijn verloren. En daar gaat het ons om, om die medewerkers. Stadspartij DNF wil nu alles op alles zetten om die medewerkers te helpen. Wethouder Tankir, die o.a. over werk en inkomen gaat, denkt daar gelukkig ook zo over. We zijn blij dat onze coalitiepartner PvdA al haar landelijke contacten inzet met de FNV voor de getroffen medewerkers.

Stadspartij DNF zet zich nu in om aandacht te krijgen voor een ander bedrijf, SN Retail. Dit bedrijf maakt gebruik van de locatie Slachthuis. Hier hebben 25 tot 30 medewerkers nog steeds hun baan. Maar op het moment dat Hilckmann haar deuren sluit is het voor dit bedrijf ook gedaan. Het is niet zo makkelijk om op korte termijn een dergelijke locatie voor slachtverwerking te vinden. Op ons verzoek gaat wethouder Tankir in gesprek met dit bedrijf om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om in dat geval tijdelijk gebruik te maken van de locatie Slachthuis zodat zij tijd krijgen om een andere locatie te zoeken. Wij hopen van harte dat hiermee de banen van deze groep medewerkers behouden kunnen blijven en zullen hier onze aandacht op blijven richten.

Tot slot:
Er wordt veel gezegd en geschreven over de hele gang van zaken. De stukken die ik inlees zijn complex, daarbij opgeteld dat er ook nog nieuwe en geheime stukken bij komen maakt de mist er niet minder dicht op. Maar het college heeft tot op heden transparant met ons als raad gecommuniceerd. Wij vinden het maken van een reconstructie over de gang van zaken zeer belangrijk. Niet om iemand de schuld te geven. Op dit scenario had niemand gerekend en met achteraf vinger wijzen schieten we als stad ook niks op. Dat we ervan leren en de rol van andere partijen als banken helder krijgen is zinvoller. Bovenal vind ik dat de energie nu vooral uit moet gaan naar de getroffen medewerkers voor wie dit een persoonlijk drama is. Die hebben dat het hardste nodig nu en uiteindelijk is het ook voor hen dat de keuzes gemaakt zijn in de zomer van 2015.

Wendy Grutters (Raadslid & Fractievoorzitter Stadspartij DNF)

Wendy Grutters is afgelopen week geïnterviewd over Hilckmann en het behouden van de werkgelegenheid voor de medewerkers van SN Retail.
Lees meer over: Werk & Inkomen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.