• Home
  • Nieuws
  • Winkelcentrum toegankelijk voor iedereen: ook als je blind bent

Winkelcentrum toegankelijk voor iedereen: ook als je blind bent

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Winkelcentrum toegankelijk voor iedereen: ook als je blind bent

Stadspartij Nijmegen schrok van het stuk in de Gelderlander over Ellie, die blind is, en al een jaar haar huis niet uit kan. Waarom? De geleide lijnen bij het winkelcentrum in Hatert waar ze graag komt, zijn er niet meer sinds het verbouwd is. Daardoor is het voor Ellie niet te doen om naar haar favoriete winkels te gaan, zonder ergens tegenop te botsen.

Fractievolger Sem Jetten en Raadslid Gerry van Campen vinden dit niet kunnen en stellen vragen aan het college. Die vragen stellen ze ook met het oog op de afspraken die vorig jaar nog zijn gemaakt over het toegankelijk maken van de openbare ruimte voor iedereen. Dus ook voor mensen die blind zijn, doof zijn of in een rolstoel zitten. En dat deze mensen betrokken worden bij het bouwproces van openbare ruimtes om aan te geven wat er wel of niet werkt voor hen.

Stadspartij Nijmegen wil graag weten wat het college aan de situatie bij winkelcentrum Hatert gaat doen en hoe ze er ook bij particuliere eigenaren (zoals het geval is bij het winkelcentrum) op gaat aansturen om een winkelcentrum voor iedereen te maken of te behouden.

Als Stadspartij Nijmegen vragen wij in ieder geval om de geleide lijnen in winkelcentrum Hatert weer terug te plaatsen, zodat Ellie weer gewoon naar de winkel kan en een stukje van haar onafhankelijkheid terugheeft. En we vragen het college hier een les uit te trekken en de afspraken die we vorig jaar hebben gemaakt ook toe te laten passen door bedrijven, instanties en beheerders waar de gemeente niet direct invloed op heeft.

Onze verdere vragen:
  1. Hoe beoordeelt het college de huidige toegankelijkheidssituatie in het winkelcentrum in het licht van de moties die vorig jaar zijn ingediend?
  1. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de toegankelijkheidsrichtlijnen worden toegepast in gebieden zonder directe gemeentelijke zeggenschap en welke maatregelen zullen worden genomen om vastgoedeigenaren te ondersteunen en te stimuleren om de toegankelijkheid van hun eigendommen te verbeteren?

  2. Hoe zorgt het college ervoor dat de input van ervaringsdeskundigen wordt meegenomen bij renovaties en herinrichtingen? Mevrouw uit het krantenartikel is immers zelf een ervaringsdeskundige, direct getroffen door het verdwijnen van geleide lijnen. Wat gaat het college doen met haar ervaring en input, en waarom waren ervaringsdeskundigen niet betrokken bij de herinrichting van het winkelcentrum?

  3. A. Welke stappen heeft het college ondernomen om de eigenaar van het winkelcentrum te betrekken en te motiveren om de toegankelijkheidsnormen te implementeren?
B. Is het college bereid om samen met de eigenaar van het winkelcentrum te werken aan een snelle aanpassing om de geleide lijnen te herstellen en de toegankelijkheid te waarborgen?
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid