• Home
  • Nieuws
  • Waarom wordt Ulpia Noviomagus geen Unesco Werelderfgoed

Waarom wordt Ulpia Noviomagus geen Unesco Werelderfgoed

Geplaatst op      Leestijd: 1 minuut
Waarom wordt Ulpia Noviomagus geen Unesco Werelderfgoed

De gemeente Nijmegen werkt samen met het rijk, drie provincies en 14 andere gemeenten aan het verkrijgen van de Werelderfgoedstatus voor de Romeinse Limes in Nederland. Het College heeft drie terreinen voorgedragen: Valkhof, Hunnerberg en het Kops Plateau. De rijke Romeinse vindplaats gelegen in het Waterkwartier waar de resten van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus Batavorum liggen ontbreekt.

Ulpia Noviomagus is met afstand de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Deze stad fungeerde als logistiek centrum van de Limes en is van groot nationaal en internationaal historisch belang. In voorlopige nominatielijsten kwam het terrein nog wel voor. Stadspartij DNF was dan ook verbaasd dat het gebied in het Waterkwartier toch niet is voorgedragen en heeft daarom vragen gesteld aan het College om een uitleg te krijgen over het hoe en waarom.

De Werelderfgoedstatus biedt wereldwijde erkenning en het is een blijk van waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met een object, plek of gebied zijn omgegaan. Stadspartij DNF zou graag zien dat ook Ulpia Noviomagus Batavorum op wereldwijde erkenning kan rekenen. Er is tot nog toe veel te weinig te zien en te beleven. Laat voor eens en voor altijd zien hoe groot en machtig deze Romeinse stad was waar maar liefst 8000 mensen woonden temidden van meerdere tempels, een ongekend groot Badhuis en vele Romeinse rijkdommen waarvan we helaas nog maar weinig terugzien.

Bekijk de volledige vragen aan het College hier.
Lees meer over: Cultuurhistorie.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.