• Home
  • Nieuws
  • Verbazing over afgelasting livestream carnavalsshow Knotsenburg

Verbazing over afgelasting livestream carnavalsshow Knotsenburg

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Verbazing over afgelasting livestream carnavalsshow Knotsenburg

Helaas geen carnaval voor Knotsenburg dit jaar. Corona verpest de feestvreugde. Om Knotsenburgers toch nog een gevoel van samenzijn te geven organiseerde de carnavalsfederatie diverse leuke livestreams. Groot was de teleurstelling toen vorige week duidelijk werd dat op aanwijzing van de Veiligheidsregio de carnavalsshow toch niet door mocht gaan. Stadspartij Nijmegen heeft onmiddellijk vragen opgesteld aan het College.

Wij merken dat er veel onduidelijkheid is over de richtlijnen van de rijksoverheid t.a.v. livestreams. De onduidelijkheid over de redenen waarom deze Knotsenburgse carnavalsshow niet door mocht gaan, maar die in Brabant dan weer wel, helpt organisatoren niet mee om een inschatting te maken of hun livestream nog door kan gaan. De berichtgeving over het afblazen van de carnavalsshow leidt tot verontruste berichten aan Stadspartij Nijmegen van organisatoren die voornemens zijn in de komende tijd een activiteit of show te gaan streamen. Zij twijfelen nu of die activiteit wel of niet is toegestaan, weten niet hoe zij dat moeten laten toetsen en vrezen dat dit kan leiden tot onbewuste overtredingen met alle nadelige gevolgen voor hen van dien.

Die vrees kan zomaar zorgen voor minder online evenementen. Stadspartij Nijmegen zou dat betreuren. Want juist die online evenementen zijn nu broodnodige lichtpuntjes voor veel mensen in deze pittige lockdown.

Met vragen over hoe je een online evenement kunt vormgeven zodat het wel binnen de richtlijnen blijft, kan een organisator nergens terecht. Tot vorig jaar kende de gemeente een Anderhalvemeterloket. Maar momenteel meldt dat onderdeel op de website van de gemeente Nijmegen niet veel meer als: "Door de huidige Covid-19 maatregelen is het op dit moment niet toegestaan een evenement te organiseren en daarom is het ook niet mogelijk om een vergunningaanvraag te doen". Online evenementen zouden weliswaar altijd al buiten de scope van het gemeentelijk vergunningbeleid vallen, toch kan de gemeente er wel een oordeel over vellen op het moment dat het besluit te handhaven.

Stadspartij Nijmegen zou graag zien dat we ons gedurende deze moeilijke periode als gemeente coöperatief opstellen richting organisatoren die in de ideefase zoekende zijn naar wat er wel mag, en niet alleen maar handhavend optreden op het moment dat een online evenement aanstaande is of al bezig is. Stadspartij Nijmegen heeft het College daarom verzocht een vraagbaak in te richten speciaal voor online evenementen, die mee kan denken met wat er wel mag.

Bekijk de vragen aan het College hier.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid