• Home
  • Nieuws
  • Aankoop en verbouwing Museum Het Valkhof niet betalen uit de erfgoedpot

Aankoop en verbouwing Museum Het Valkhof niet betalen uit de erfgoedpot

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Aankoop en verbouwing Museum Het Valkhof niet betalen uit de erfgoedpot

Het voorstel van het College om Museum Het Valkhof aan te kopen voor 4,9 miljoen euro en ook nog eens voor 11 miljoen te gaan verbouwen bezorgt de Stadspartij hoofdpijn en buikpijn. Hoofdpijn wegens de duizelingwekkende getallen. Een enorme investering waarvan Stadspartij zich ernstig afvraagt waarom die zo hoog moet zijn. En dat in een investering in een wat de Nijmegenaren betreft lelijk en ook onhandig gebouw. Voor dit bedrag kunnen we volgens ons beter gaan uitkijken naar nieuwbouw.

Het bezorgt ons buikpijn omdat we de kapitaallasten (dat zijn de kosten die de gemeente maakt om de verbouwing met geleend geld te financieren) voor de peperdure verbouwing ook nog eens gaan bekostigen uit de cultuur- en erfgoedbegroting. Recent hebben we een erfgoedstrategie aangenomen maar het erfgoedveld niet de financiële ruimte gegeven die wel werd aanbevolen in de strategie. Daarvoor komen we volgens dit college ieder jaar tonnen te kort. En wat blijkt nu. Deze tonnen hebben we nodig voor kapitaallasten, voor stenen, voor het investeren in een onhandig en veel te duur gebouw. Als het aan de Stadspartij ligt gaan we dat niet doen. Die tonnen horen het erfgoedveld toe, denk aan de Stevenskerk, het Huis van de Geschiedenis, het Gebroeders van Lymborch Huis en hoeveel andere mooie dingen we ermee kunnen doen.

En zelfs als we een andere dekking vinden voor die kapitaallasten zitten wij met buikpijn. Als we kijken naar de lasten voor het museum in de toekomst, waar wij ze mee opzadelen. Bij de minste tegenvaller zal het museum alsnog omvallen door veel te hoge huisvestingslasten, meer dan 100.000 per maand. Met een energierekening van 8500 euro per maand. De prognoses waar het museum mee rekent (met een verdubbeling van de entree-inkomsten, een drie tot vier keer hogere winkel en café-omzet) geven ons nog niet genoeg vertrouwen dat ze die tegenvallers aan zou kunnen. En wat als het museum straks die huur niet meer kan ophoesten? Dan draait de gemeente daar opnieuw voor op en is juist het museum de dupe van een veel te duur plan.

Dit moeten we niet willen, niet alleen als gemeente niet maar dit moeten we het museum niet aandoen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.