• Home
  • Nieuws
  • Laatste kans om ons Romeinse verleden te laten zien

Laatste kans om ons Romeinse verleden te laten zien

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Laatste kans om ons Romeinse verleden te laten zien

Nijmegen bebouwt de komende jaren het laatste stuk van het Waalfront. Het gebied van de Honig tot aan de Waalhaven wordt een prachtige wijk om te wonen. De Romeinen kozen deze plek niet voor niets uit om de eerste stad van Nederland te vestigen. Dit is een van de mooiste plekken van Nederland.

Stadspartij Nijmegen vindt al heel lang dat we als stad deze kans volop moeten aangrijpen om eindelijk eens iets van ons rijke Romeinse verleden te laten zien. Daarvoor hoef je niet per se op te graven. Archeologische schatten blijven het best bewaard in de grond zelf. Maar in het verleden is hier al eens gegraven en daardoor weten we zeker dat in dit deel van het Waalfront, deels onder de Honig, een Romeins badhuis lag. Een bouwwerk van immense proporties: 80 bij 80 meter van omtrek (net zo groot als de AH xl aan de St. Jacobslaan) en wel 20 meter hoog (dat is een flat van 6 verdiepingen, zo hoog).

Misschien een kunstwerk dat naar de Romeinse tijd verwijst

Dit Romeinse badhuis moet ook de inspiratiebron worden voor het Thermenplein dat hier gaat komen. Maar in de plannen die nu voorliggen is het Thermenplein vooral een plek omgeven door strakke "glazen commerciële puien" (voor nieuwe winkels, kantoren, horeca) met wellicht in het straatwerk wat markeringen en misschien een kunstwerk dat naar de Romeinse tijd verwijst. Dat soort Romeinse markeringen kent Nijmegen al meer. Stuk voor stuk zijn het mislukte visualisaties. Wie ziet er op het Maasplein (de tempel), in de Mesdagstraat (het amfitheater), bij de Vleeshouwerstraat (de Romeinse stadsmuur onder het casino) of op het Kelfkensbos (de Romeinse gracht) drommen toeristen staan die op zoek zijn naar een Romeins verhaal? Dat zijn er nul. Want ook al vonden we hier grote Romeinse schatten, we deden er als stad niets mee anders dan wat strepen op de weg of een muurtje om het te markeren.

Markeringen in de straat op het Maasplein, waar een Romeinse tempel is gevonden.
Markeringen in de straat op het Maasplein, waar een Romeinse tempel is gevonden.

Raadslid Rosalie Thomassen deed tijdens de raadsvergadering van 14 april 2021 daarom een dringend beroep om van dit Thermenplein een prachtig Romeins plein te maken. Met gevels die verwijzen naar het badhuis dat hier ooit stond, en een plein waarop je voelt en ziet dat hier het machtig mooie Ulpia Noviomagus stond. Tijdens de besluitronde van 28 april zal de Stadspartij Nijmegen met een amendement komen om te voorkomen dat we wederom afstevenen op een mislukte visualisatie.

Meer lezen? Lees dan ook het artikel dat Omroep Gelderland erover schreef
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.