• Home
  • Nieuws
  • Atelierbeleid Nijmegen wordt een stoelendans

Atelierbeleid Nijmegen wordt een stoelendans

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Atelierbeleid Nijmegen wordt een stoelendans

Stadspartij Nijmegen en PvdA Nijmegen dienden in de raadsvergadering van 3 maart samen een motie in om de overhaaste verhuizing van Villa Nova en Vasim ateliers uit te stellen. Beide groepen worden op korte termijn de dupe van falend atelierbeleid.

Continuïteit en doorstroom, dat zijn de twee pijlers waarop de gemeente Nijmegen haar atelierbeleid heeft gebouwd. Beide pijlers wankelen, want er verdwijnen komend jaar heel veel ateliers om plaats te maken voor meer lucratieve vastgoedontwikkeling. Continuiteit kan de gemeente dus niet meer bieden. Er is steeds minder ruimte, en steeds langere wachtlijsten. Maar toch blijven we inzetten op doorstroom. Maar eigenlijk is dat vooral uitstroom.

Atelierbeleid wordt zo een stoelendans. We sturen atelierhuurders weg, omdat de wachtrij anders te lang wordt. Maar we trekken zodra ze opstaan de stoel achter ze weg. En vervolgens kunnen ze zelf achteraan in de rij aansluiten. Kortom, we maken als gemeente zelf de wachtrij langer en langer. Het atelierbeleid kan niet op 1 pijler, die van de doorstroom staan. Zonder continuiteit wordt doorstroom een grote uitstroom. Een stad die zijn eigen kunstenaars zegt te koesteren zou dat niet moeten doen.

Twee groepen worden op zeer korte termijn slachtoffer van wankelend atelierbeleid: de groep uit de Villa Nova ateliers en de Vasim huurders. Het college heeft voor deze groepen daarom ook extra aandacht beloofd, bij wijze van uitzondering. Actief faciliteren naar andere locaties, zo luidt de belofte.

Maar wat we zien is dat beide groepen lang in onzekerheid zijn gebleven of nog steeds zitten. De tijd om te beslissen en coronaproof te verhuizen is veel te kort geworden. Neem de groep Villa Nova. Tot september vorig jaar werd hen nog beloofd dat zij in permanente ateliers zaten. Plots bleek dat financieel niet haalbaar. Zij mogen nu halsoverkop naar nieuwe tijdelijke ateliers in de Krekelstraat verhuizen, maar betalen dan 1,5 x zo veel leerden zij kort geleden. De Krekelstraat moet nog geschikt gemaakt worden, maar een garantie dat dit voor 1 april gaat lukken ligt er nog niet. En daarbij kregen ze kort geleden ook nog eens de optie aangeboden om via een anti-kraak-contract gewoon te blijven in de Villa Nova ateliers. Een optie die zij ook zouden willen afwegen, maar zij moeten snel beslissen over deze 'take it or leave it deal'. Beslissen ze niet, dan verliezen zij de toezegging dat de gemeente hen helpt aan een nieuwe ruimte.

Onzekerheid en onduidelijkheid alom, en dat is geen ideale situatie als je maar eenmaal een aanbod kunt aannemen en anders weer achteraan in de rij kunt aansluiten waar je zelf plaats voor moet maken. Actief faciliteren, dat betekent wat Stadspartij Nijmegen betreft niet onder druk een besluit afdwingen. Daarom diende Rosalie Thomassen (raadslid Stadspartij Nijmegen) en Jasper Konijnenbelt (raadslid PvdA Nijmegen) een motie in die oproept deze twee groepen meer tijd, concreet 6 maanden extra te geven om te besluiten en te verhuizen. De gemeenteraad steunde deze echter niet en volgde de redenatie van de wethouder: snel beslissen, en anders gewoon achteraan in de wachtrij.
Lees meer over: Cultuur, Wijken.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid