• Home
  • Nieuws
  • Stadspartij Nijmegen reageert op het koersdocument: houd Nijmegen sociaal, bereikbaar en vrij

Stadspartij Nijmegen reageert op het koersdocument: houd Nijmegen sociaal, bereikbaar en vrij

Geplaatst op      Leestijd: 7 minuten
Stadspartij Nijmegen reageert op het koersdocument: houd Nijmegen sociaal, bereikbaar en vrij

Het koersdocument is een jaarlijks moment waarin de raad de gelegenheid krijgt om op alle plannen van het College te reageren voor het komende jaar. Vergelijk het met Prinsjesdag en de daaropvolgende algemene beschouwingen. Vandaag sprak onze fractievoorzitter Wendy Grutters deze beschouwing uit.

"Dit is de tweede keer in deze coronacrisis dat we met elkaar een koersdocument bespreken. En net als vorig jaar is dit ook een document van investeren en hoop voor de toekomst, gelijktijdig is het een voorzichtig document. En dat kan ook niet anders. Het afgelopen jaar heeft er in onze samenleving behoorlijk ingehakt.

De stadspartij steunt ook dit jaar de keuze om de grote lijnen te bewaren en in de investeringen te concentreren op drie domeinen: wonen, cultuur en lokale economie. Namens de stadspartij vroeg ik vorig jaar om daar een vierde domein aan toe te voegen. HET SOCIALE domein; het behoud van Nijmegen als sociale stad waar we oog hebben voor onze buren, voor elkaar.

Houd Nijmegen sociaal
Het doet ons deugd dat het college dat nu dit in 2021 in ieder geval heeft opgenomen als extra aandachtspunt. Want dat is nodig. Juist op sociaal gebied is het ook na de coronacrisis een kwestie van alle hens aan dek. Denk aan de kinderen die zo lang niet naar school konden. Eenzaamheid onder jongeren. Studenten die terugkomen en die opnieuw een leven hier moeten opbouwen. Jonge mensen die het al moeilijk door psychische problemen, en nu nog verder op achterstand zijn geraakt en langdurige aandacht en zorg nodig hebben…. juist straks, als alles weer ''normaal'' is voor ons maar voor hen juist extra moeilijk. Ook die mensen in onze samenleving die vereenzaamd zijn. Die na een periode van thuiszitten het heel erg moeilijk vinden die drempel over te gaan en weer onder de mensen te zijn. Weer deel te nemen aan leuke wandelclub, aan die activiteit in het wijkcentrum.

We hebben het hier vaak in de raad over sturen op grote lijnen. Stadspartij Nijmegen zegt het nog maar een keer; Het zijn de details die het verschil maken in onze stad. Het is aandacht voor die ene Nijmegenaar. Het is het maatwerk voor die andere waar wij hier in Nijmegen het verschil kunnen maken. Dat geeft juist de gemeente een menselijk gezicht. Juist dat is vrijheid, oog houden voor ieder individu.

Zorg over oplopende werkloosheid en mismatch arbeidsmarkt
Coronavarianten daargelaten, de verwachtingen zien er gewoon goed uit. Centraal Plan Bureau becijfert een flinke economische groei (men verwacht een groei van de NL in 2021 en 22 met ruim 3% per jaar en die de prognose ligt hoger dan eerder verwacht). De werkloosheid loopt wel op naar 4,1% van de beroepsbevolking. Ook al is dat het gemiddelde niveau, dat is te veel. Stadspartij vindt de voorgenomen aanpak van mismatch op de arbeidsmarkt dan ook broodnodig. Iedereen moet kunnen meedoen. Ook dat is vrijheid, je kunnen ontplooien en je gewaardeerd voelen.

Het komt goed, we zien de haven maar moeten doorvaren en daarom pakken we als Stadspartij hier ook even onze kompas erbij pakken en kijken we door achter het verdere herstel van Nijmegen.

Houd Nijmegen bereikbaar
De stadspartij ziet ook een stad waar iedereen zin heeft om straks weer te gaan en staan waar je wilt. Met OV, de auto, de fiets. Maar we zien dat er geknepen wordt op de wegen. Ontmoediging van autogebruik terwijl er niets maar dan ook echt niets vervangends voor in de plaats komt. Een college en de coalitie die ervan uitgaat dat Iedereen wel op die fiets springt. Dat Iedereen wel extra tijd investeert voor de zoveelste overstap op het busstation. Dat iedereen de binnenstadskern met gemak te voet kan bereiken, ook ouderen. Dat iedereen die hier wil en kan wonen met gemak zonder parkeerplek kan. Voorgoed. forens of niet. Dat iedereen op de fiets springt omdat het moet omdat er overal bewust files worden gecreëerd doordat een reeks aan versmalde, afgesloten, bedrempelde eenrichtingswegen alle automobilisten dezelfde straat in. Met bussen die ook nog eens midden op de weg stoppen waar auto's achter staan te wachten. En ja voorzitter qua luchtvervuiling hebben we de Waal maar qua luchtvervuiling doen we ook veel met ronkende auto's die onnodig geknepen in de file worden gezet. Voorzitter, de stadspartij ziet in de toekomst een stad vol met files en ronkende auto's. Stop ermee om te doen alsof je neus bloedt. Want voorzitter, we zijn Amsterdam niet.

We hebben een geweldige stad maar kunnen het ons niet veroorloven om op al die plekken verkeer te knijpen zonder op een andere plek te zorgen voor ruimte en doorstroming. Zonder op een andere plek te zorgen voor betere bereikbaarheid met OV. We kunnen het ons geen dichtgeslibde stad veroorloven. We willen geen stad zijn waar je alleen maar vrij bent als je fit genoeg bent alles op de fiets te doen. We kunnen het niet veroorloven alleen maar te bouwen voor eeuwige fietsers. Het is kortzichtig en asociaal om wegen te knijpen én busvervoer naar wijken en stadskern te beperken, zonder te zorgen voor goede alternatieven. En als dat alternatief er niet is, knijp dan niet. Want voorzitter, we zijn hier geen Amsterdam.

Volgens stadspartij Nijmegen is de kompas voor de toekomst ook gericht op goede bereikbaarheid en doorstroming, alternatieven op al deze fronten … een van de belangrijkste factoren voor de behoud van de stad ná corona.

Woningnood vraagt om meer out of the box denken
Op één ding lijkt Nijmegen wel een beetje op Amsterdam en dat is als het gaat om onze woningnood. Een beetje, en dat maakt Nijmegen nog steeds geen Amsterdam. Want hier is wel ruimte voor uitbreiding en zeker zoals nu is ingezet inbreiding. Het college neemt belangrijke stappen ondanks de coronacrisis, onze complimenten daarvoor. Maar voorzitter met het Stadspartij kompas van de toekomst kunnen we nog meer out of the box denken. We kunnen nog meer met elkaar kijken naar andere inzet van bestaande bouw. Met tegelijk die realistische bril op energietransitie. Out of the box denken hoe we bestaande bouw kunnen inzetten voor ruimte voor starterswoningen. Ik lees veel vergroening maar de Stadspartij kijkt daar breder naar. Kijk ook naar de mogelijkheden van recreëren in het groen in de stad.

Herwaardeer en koester het groen in de stad
Inbreiden en de stad compacter maken, het normaal vinden dat er betaalbare appartementen bij komen zonder balkon of tuin. Dat vraagt om een herwaardering van het groen in de buurt en de stad. Vrijheid, dat is ook op adem kunnen komen middenin de stad. Herwaardeer en koester het belangrijke groen zoals onze parken. Veur-Lent is een uitgelezen plek om die buitenlucht te kunnen opzoeken, vrij zijn om te sporten en recreëren in ons mooie Nijmegen. Koester daarom Veur-Lent, of zoals de stadspartij het graag ziet: ons eigen Central park.

Durf te participeren, laat de Nijmegenaar vaker meepraten
Tot slot, zien wij van Stadspartij Nijmegen als wij op onze kompas kijken en de koers van de toekomst uitzetten, een stad waar participatie in één adem genoemd wordt bij alle grote projecten die de gemeente doet. Inwoners laten meepraten, meedenken, meebeslissen. Dat is niet altijd makkelijk, dat beseffen wij maar we hebben de afgelopen jaren te vaak meegemaakt dat meepraten feitelijk betekende geïnformeerd worden op plannen die nagenoeg al vaststaan. Mee praten, mee beslissen betekent: Bewoners in het vroegste stadium al betrekken. Durven openstaan voor een idee dat anders is dan de jouwe. Het betekent óók oog durven hebben voor details; laat bijvoorbeeld vaker mindervaliden en slechtzienden al meekijken. Durf vaker te kijken door de bril van die ander. Want de vrijheid van jou, is misschien niet de vrijheid van die ander. Stadspartij nijmegen ziet daar wel een uitdaging waar we samen voor moeten durven gaan. Want samen maken we die stad, niet alleen hier in het Stadhuis. Iedereen in Nijmegen is vrij om deze mooie stad mee te helpen maken.

Het college vraagt ons in te stemmen met het koersdocument en de voortgangsmonitor 2021. De stadspartij gaat die instemming geven. We zien licht aan het eind van de tunnel, een optimistische zomer. We hopen dat we bij de behandeling van de stadsbegroting samen hoopvol vooruit mogen blikken op het bouwen aan een mooie toekomst voor alle Nijmegenaren.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid