• Home
  • Nieuws
  • Onderzoek de rol van gemeente Nijmegen bij handel in Joods vastgoed WOII

Onderzoek de rol van gemeente Nijmegen bij handel in Joods vastgoed WOII

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Onderzoek de rol van gemeente Nijmegen bij handel in Joods vastgoed WOII

Vele gemeentes in Nederland onderzoeken hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de onteigening van Joods vastgoed door de Duitse bezetter. Joods vastgoed werd onteigend en werd te koop aangeboden. Soms hebben gemeentes dit vastgoed opgekocht en verder verhandeld. Ook hebben gemeentes soms na het einde van de oorlog belastingaanslagen opgelegd aan Joodse overlevers of nabestaanden, omdat zij die belastingen tijdens de oorlog om logische redenen niet betaald hadden. Ook maakten gemeenten het Joodse eigenaren moeilijk hun bezit terug te krijgen.

Nijmegen heeft een dergelijk onderzoek nog niet verricht en heeft ook geen plannen dat te doen. Tegelijkertijd hebben 20 gemeentes wel aangegeven met zo'n onderzoek aan de slag te zijn (Twintig gemeenten (Eindhoven, Winterswijk, Arnhem, Hilversum, Deventer, Assen, Groningen, Zaanstad, Leeuwarden, Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle, Gooise Meren, Haarlem, Zutphen, Bergen, Hoorn, Alkmaar, Gouda en Enkhuizen). Zo kwam aan het licht tijdens een uitzending van het tv-programma De Monitor i.s.m. journalistiek platform Pointer. Stadspartij Nijmegen vindt dat onze gemeente een dergelijk onderzoek wel moet overwegen. In de zogeheten 'Verkaufbucher' wordt ook melding gemaakt van de onteigening van Joods vastgoed in Nijmegen en daarin staan ook aanwijzingen dat de gemeente dat de gemeente dit wilde opkopen. Of dat ook werkelijk is gebeurd is niet bekend. Veel onduidelijkheid is er of ook onze gemeente oneigenlijk belasting heeft ontvangen van Joodse nabestaanden of overlevers.

Tijdens de raadsvergadering van 7 oktober heeft John Brom namens de Stadspartij Nijmegen de wethouder vragen gesteld. Uit haar antwoorden bleek dat zij welwillend is in gesprek te gaan met inwoners die al enig onderzoek hebben verricht. Maar dit college is niet geneigd een uitgebreid onderzoek te gaan instellen. Stadspartij Nijmegen wacht de uitkomsten van het gesprek met betrokken inwoners af en zal daarna nogmaals overwegen het college opdracht te geven voor een onderzoek.

Wendy Grutters, fractievoorzitter van de Stadspartij Nijmegen, vindt dat de gemeente dit onderzoek niet kan nalaten. ,,Hier is in Nijmegen nog nooit onderzoek naar gedaan en nu is het moment. Als partij zijn wij hier al langer mee bezig. Er zijn aanwijzingen in de archieven dat de gemeente immoreel heeft gehandeld. Het is belangrijk het verleden onder ogen te zien en onze rol daarin te erkennen. Wij zien het als een morele plicht. Wat ons betreft is dit het begin van een traject."

Wilt u meer lezen over dit onderwerp?

Bekijk dan eens de website www.oorloginnijmegen.nl

Meer informatie over de uitzending van De Monitor: demonitor.kro-ncrv.nl

De Gelderlander Nijmegen schreef er een artikel over: www.gelderlander.nl

Lees meer over: Cultuurhistorie, In de media, Wonen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid