• Home
  • Nieuws
  • Generaal James Gavinsingel en Vierdaagsesingel een eerbetoon op de juiste p

Generaal James Gavinsingel en Vierdaagsesingel een eerbetoon op de juiste plaats

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Generaal James Gavinsingel en Vierdaagsesingel een eerbetoon op de juiste plaats

Stadspartij DNF heeft afgelopen zomer het idee geopperd om de weg die over de Waalbrug loopt om te dopen tot Vierdaagsesingel. Tijdens het onderzoek naar de mogelijkheden daarvoor ontdekte de partij dat deze weg nu meerdere namen heeft. Een klein stukje daarvan heet General James Gavinweg.

Generaal Gavin, Amerikaanse generaal, heeft een sleutelrol vervuld in de bevrijding van Nijmegen in september 1944, onderdeel van de operatie Market Garden. Hij gaf op 20 september 1944 het bevel aan zijn manschappen van de 82nd Airborne Division om de heldhaftige oversteek over de Waal te wagen met canvasbootjes. Op deze plek ligt nu stadsbrug De Oversteek, als eerbetoon aan deze bevrijders en de 48 Amerikaanse soldaten die daarbij het leven lieten. De oversteek bleek cruciaal voor de bevrijding van Nijmegen. Kort erna lukte het de Britten om de Waalbrug te veroveren op de Duitse bezetters.

Stadspartij DNF vindt dat deze generaal een hommage van formaat verdient. De weg die nu over De Oversteek loopt heet simpelweg 'De Oversteek'. Stratenkenner Rob Essers wees ons erop dat het verwarrend is als de weg en de brug samen dezelfde naam hebben.

Stadspartij DNF wil daarom de weg die over De Oversteek loopt, tussen het Nymaplein in woonplaats Nijmegen en de Graaf Alardsingel/hoek Italiëstraat in woonplaats Lent de naam Generaal James Gavinsingel geven. De generaal en zijn manschappen krijgen daarmee een hommage op de juiste plaats. Zowel de naam van de brug als de weg herinneren dan aan die heldhaftige operatie en de dankbaarheid van de Nijmegenaren voor de vrijheid waarin wij sindsdien leven.

De weg over de Waalbrug kan dan in het jaar 2016 omgedoopt worden tot de Vierdaagsesingel. Het viaduct dat over de Parmasingel in Lent gaat, zal als het aan Stadspartij DNF ligt het Vierdaagseviaduct gaan heten. In het kroonjaar waarin Nijmegen onder andere de 100e Vierdaagse viert, zet dat Nijmegen nog eens extra op de kaart als enige echte Vierdaagsestad. Het is bovendien een enorme blijk van dank aan al die wandelaars en vrijwilligers die de Vierdaagse ieder jaar weer tot een feest voor ons allen weten te maken.

Het plan is nu in uitwerking en wordt binnenkort door de fractie van Stadspartij DNF ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid