• Home
  • Nieuws
  • Busabonnement voor ouderen blijft op aandringen Stadspartij DNF toch bestaan

Busabonnement voor ouderen blijft op aandringen Stadspartij DNF toch bestaan

Geplaatst op      Leestijd: 3 minuten
Busabonnement voor ouderen blijft op aandringen Stadspartij DNF toch bestaan

De huidige coalitie kondigde bij hun aantreden aan dat het busabonnement voor ouderen zou verdwijnen. Alleen minima (mensen die minder dan 130% van de bijstandsnorm verdienen) zouden nog in aanmerking kunnen komen voor goedkoop busvervoer in het rijk van Nijmegen. Stadspartij DNF vindt goedkoop busvervoer voor mensen met een kleine portemonnee een goed plan. Maar ook vinden wij het niet goed dat de ouderen daardoor hun goedkope busabonnement dreigden te verliezen.

Het is voor ouderen belangrijk dat zij mobiel blijven. Ook ouderen die net iets meer dan een minimum inkomen hebben moeite om rond te komen. Eenzaamheid en isolement ligt dan snel op de loer. Daarom hebben wij ons als oppositiepartij verzet tegen het afschaffen van het busabonnement voor ouderen. Omdat de coalitie al heeft beslist dat het busabonnement voor minima er zal komen, opperden wij een voorstel om het busabonnement voor ouderen betaalbaar te houden. Ouderen die meer verdienen dan het minimuminkomen, gaan dan weliswaar meer per jaar betalen voor het busabonnement maar houden toch de mogelijkheid goedkoper met de bus te reizen.

Het College B&W heeft ons voorstel onderzocht en heeft bekend gemaakt dat dit financieel haalbaar is, als minima € 15,- per jaar voor een busabonnement gaan betalen. Ouderen betalen dan voortaan € 49,- per jaar voor een heel jaar busreizen. (Let op, daarbij komen nog wel kosten voor het aanschaffen van een OV-jaarkaart, indien u die nog niet bezit).

Een sociaal compromis
We betreuren het uiteraard dat ouderen toch behoorlijk meer moeten gaan betalen. In ons verkiezingsprogramma hebben wij beloofd dat het goedkoop busvervoer voor ouderen behouden zou blijven. Omdat wij helaas geen deel meer uitmaken van de coalitie, konden wij ons daar niet hard voor maken. Maar wij zijn toch vooral blij dat onze hartenkreet om hart voor ouderen te tonen ter harte is genomen door wethouder Renske Helmer en dit College. Het is mooi dat in deze tijden van flinke bezuinigingen op de gemeentebegroting er toch aandacht blijft voor goedkoop openbaar vervoer voor ouderen.

Wilt u in aanmerking komen voor een goedkoop busabonnement omdat u een minimum inkomen hebt of omdat u 65 jaar of ouder bent?

De voordelige abonnementen gaan in per 1 januari 2020. Het abonnement kan aangevraagd worden vanaf 18 november via nijmegen.nl. Aanvragen kan het hele jaar door. Voor het opladen van het busabonnement moeten inwoners beschikken over een eigen persoonlijke ov-chipkaart. Opladen kan op het centraal station. Daarnaast worden tussen 18 november en 13 december extra laadpalen geplaatst bij de stadswinkel en het steunpunt stadswinkel Dukenburg.

Zowel 65+'ers als inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (die bekend zijn bij de gemeente omdat zij al vaker een beroep hebben gedaan op regelingen voor minima) worden in november per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe regeling. Bent u niet bekend, dan leest u straks in huis-aan-huis-bladen over de nieuwe regeling.

Het abonnement is geldig op alle stads- en streekbussen in de gemeente Nijmegen en in de dorpen: Alverna, Berg en Dal, Beuningen, Elst, Erlecom, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Kekerdom, Leuth, Malden, Molenhoek, Mook, Nederasselt, Ooij, Overasselt, Weurt, Wijchen, Winssen.

Andere veelgestelde vragen:

  • Wanneer kom ik in aanmerking voor het voordelige minima-abonnement?
    Als u minder verdient dan 130% van de bijstandsnorm (incl. vakantiegeld) dan kunt u per 1 januari 2020 gebruik maken van deze regeling.
    Studenten met een 130% minimuminkomen kunnen geen gebruik maken van de regeling, omdat zij al een ov-studentenkaart hebben.

  • Mag ik de hele dag door reizen met dit voordelige busabonnement?
    Nee, dit mag alleen tijdens daluren. Dat is doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend de hele dag.

  • Zijn er nog bijkomende kosten voor een voordelig busabonnement?
    Ja, als je nog geen OV-kaart hebt zul je die moeten aanschaffen en vervolgens eens in de 5 jaar moeten vernieuwen. Dat kost € 7,50. Je moet daarvoor een pasfoto aanleveren.
    Tip: een zelfgemaakte pasfoto mag ook, en die kost niks. Een OV-kaart kopen kan via ov-chipkaart.nl of bij het Breng Loket op het Centraal Station in Nijmegen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.