Op weg naar duurzaam seniorenbeleid

Door 25 februari 2014Nieuws, Seniorenbeleid

De Nijmeegse Fractie (DNF) komt op voor onze ouderen. Wij staan voor het principe dat iedereen die zorg nodig heeft, die zorg ook moet kunnen krijgen. Tijdens het ouderendebat in het Oud Burgeren Gasthuis werd opnieuw duidelijk dat de zorgvraag toe zal nemen en dat we hier goed op in moeten spelen.

Onze kandidaat John Brom, die namens DNF deelnam aan het debat, heeft duidelijk gemaakt dat er nieuwe initiatieven nodig zijn om in de behoefte van de nieuwe generatie gepensioneerden te kunnen voorzien. We moeten open staan voor andere activiteiten en nieuwe manieren van samen wonen. Een goed voorbeeld dat in het debat naar voren kwam is de ‘huiskamer’, waar ouderen samen kunnen zijn, maar daarnaast toch zelfstandig wonen.

Het college loopt achter met het bouwen van woningen voor ouderen. Ter compensatie kunnen we ook meer inspelen op de mogelijkheid om ouderen langer thuis te laten wonen met de benodigde aanpassingen. Niet iedereen wil uit de vertrouwde omgeving weg. We mogen namelijk niet vergeten dat veel ouderen op eigen benen kunnen staan. Door dit onderscheid beter te maken kunnen we de stijgende vraag van zorgkosten beperken.

Ouderen hebben andere behoeften en een ander ritme. Hier moet de maatschappij zich op aanpassen. Daarom moeten we niet langer over ouderen praten, maar ze meer betrekken bij het beleid. Alleen dan komen we tot een duurzamer ouderenbeleid voor de toekomst.

2 reacties

 • Gerard Zweers schreef:

  DNF zeg wel dat het college achter loopt met het bouwen voor ouderen, maar waarom heb ik de DNF niet gehoord toen in 2012 het seniorenlabel van de senioren complexen werd gehaald. Kijk naar de Huisvestingsverordening 2013 die op 1 januari 2013 is ingegaan.
  In de Seniorenwoningen worden nu jonge gezinnen geplaatst met kinderen.
  Deze woningen zijn geheel aangepast met verhoogde toiletten, beugels in de toiletten, geen drempels, douchestoeltje videosysteem en aangebouwd aan de Honinghoeve.
  Levensloop geschikte woningen voor ouderen en de politiek hoor ik niets hier over zeggen en laten het allemaal maar gebeuren.

  Ik weet wel waar ik moet stemmen, maar niet op DNF volgens mij.

  • Hester Salentijn schreef:

   Beste Gerard,

   Bedankt voor je reactie. We kunnen helaas niets doen tegen het weghalen van de seniorenlabels. Dit heeft te maken met een rechtszaak die er is geweest over deze labels. Iemand voelde zich hierdoor op leeftijd gediscrimineerd en heeft gelijk gekregen van de rechter. We snappen dat dit zonde is van alle aanpassingen in de woningen, maar er is helaas niets wat wij kunnen doen. Wel zijn we op zoek naar andere oplossingen om te zorgen voor voldoende goede huisvesting van onze ouderen. Als je hier zelf al ideeën over hebt, dan horen we dat natuurlijk graag. Je kunt ons altijd een mail sturen via info@denijmeegsefractie.nijmegen.nl

   Vriendelijke groet,

   De Nijmeegse Fractie

Plaats een reactie