De Oversteek wordt gemaakt van sociaal en groen naar lokaal

Donderdagavond 3 april jl. hebben de informateurs verslag gedaan van een onderzoek welke coalitie de meeste kans maakt om stabiel de komende vier jaar de stad Nijmegen te besturen.

Hun conclusie is, omdat D’66 zich al in een eerder stadium heeft teruggetrokken, de combinatie tussen SP,  Groen Links,  PvdA en De Nijmeegse Fractie nu verder de coalitie besprekingen in moeten gaan. Waarbij zij tot een gezamenlijk akkoord proberen te komen dat er medio mei zou moeten liggen.

De informateurs adviseren om De Nijmeegse Fractie bij deze coalitie te betrekken.

De informateurs keuze wordt ingegeven door de noodzaak om de programmatische evenwichtigheid in de coalitie te versterken. ‘’De Nijmeegse Fractie is wat meer in het politieke midden gepositioneerd, wat het voor de PvdA – en in de mindere mate Groen Links comfortabeler maken om tot de coalitie met de SP toe te treden’’ aldus de informateurs.

Zij adviseren: “Start de formatie van de coalitie waarin De Oversteek wordt gemaakt van sociaal en groen naar lokaal.”

In de komende formatiebespreking zullen overeenkomsten en verschillen door de partijen uitvoerig worden besproken en moet daar een coalitie- akkoord uit komen. De Nijmeegse Fractie zal met het verkiezingsprogramma in de hand deze besprekingen ingaan.  Er ligt dus nog geen akkoord en een kenmerk van een akkoord is dat iedereen met compromissen tot elkaar moet komen, zeker bij vier partijen.

Plaats een reactie