Cameratoezicht bij bijstandsfraude: geen schending privacy

Door 15 januari 2014Nieuws, Veiligheid, Werk & Inkomen

Tijdens de Politieke Avond van 15 januari wordt er gedebatteerd over de inzet van camera’s bij het controleren van bijstandsgerechtigden. Het gaat dan om mensen die verdacht worden van bijstandsfraude en dus geld ontvangen dat niet voor hen bestemd is.

De Nijmeegse Fractie is in principe voor de inzet van camera’s, omdat dit verschillende voordelen oplevert. Ten eerste is het goedkoper dan de inzet van controleurs en daarnaast valt een auto met een (onzichtbare) camera veel minder op in het straatbeeld dan een controleur die bijvoorbeeld de buren aanspreekt.

De inzet van camera’s werkt dus privacy-beschermend, maar wat gebeurt er met de beelden als deze niet voor justitieel onderzoek in aanmerking komen? De Nijmeegse Fractie stelt als minimale voorwaarde dat deze opnames binnen 6 weken gewist worden. “Hiervoor moet een streng protocol worden opgesteld. We willen de keiharde garantie dat de privacy van de Nijmeegse burgers op deze manier daadwerkelijk wordt beschermd”, aldus raadslid John Brom. Hij zal dit standpunt naar voren brengen tijdens de Politieke Avond van 15 januari.

Plaats een reactie